Bitumen dakbedekking:

 

een internationaal succesvol product

bewezen lange levensduur

gecertificeerd kwaliteitsproduct

veelzijdig en flexibel

maatschappelijk verantwoord

in Europa geproduceerd

ecologisch verantwoord

waterdichte garantie

Vergelijking

De onderzoekers hebben de dakbedekkingsmaterialen gerangschikt naar schadelijkheid volgens kwaliteitsstandaarden voor oppervlaktewater en voor drinkwater. In beide gevallen komen de bitumineuze dakbedekkingen zonder gekleurde leislag of granulaat als beste uit de test. De hoge concentratie zink blijkt te leiden tot de slechtste score voor EPDM.

Stichting Dak en Milieu

Voor de synthetische dakbedekkingsmaterialen is buiten dit onderzoek weinig informatie beschikbaar. Voor de bitumineuze dakbedekkingen komen de resultaten overeen met de gegevens die de Stichting Dak en Milieu al enkele decennia verzameld uit testen van veel van de bitumineuze dakbedekkingen die in Nederland worden geleverd. Oudere onderzoeken van VITO in 2011 in opdracht van De Boer (nu Soprema) en door TAUW in 2009 in opdracht van een rechtsvoorganger van ProBitumen gaven al eenzelfde beeld.

Conclusie

Samengevat blijkt bitumen zonder gekleurde leislag of granulaat de beste keuze voor de waterkwaliteit. Een goede reden om, naast de betrouwbaarheid van een tweelaagse waterdichting, bij waterberging al of niet in combinatie met groen te kiezen voor bitumen.

 

Download het volledige artikel uit Roofs (PDF)

Download het volledige artikel uit BouwTotaal (PDF)